אסטרטגיית אוקיינוס הכחול, מעניקה כלים שיטתיים וסטטיסטיים להגדרת מוצר שצפוי להצלחה. מדובר למעשה על סוג של “העתקה” מלאה או חלקית של רעיון מסוים או אלטרנטיבה מוצלחת לנישה חדשה בשילוב של אלמנטים המאפיינים את הנישה הרצויה. או סוג של שינוי נישה קיימת שמוצפת בתחרות, בהגדרת מאפייני מוצר או שירות חדשים ויצירת נישה שיווקית חדשה.
הדרך הכי טובה להצליח, זה להעתיק רעיון שעובד בצורה חכמה למקום חדש.
לדוגמא אם אתם חושבים לפתח לוח יד שנייה משלכם. אם תעתיקו אתר כמו ZAP או יד 2, אתם תהיו מספר 2, 3 או 10 בתחום שכבר מרובה בתחרות. היוזמים הראשונים תופסים מיקומים במנועי חיפוש ובתודעתם של אנשים. יידרשו תקציבי שיווק גבוהים על מנת לשווק את הרעיון שלכם בתחום זה. גם אם הוא יהיה משמעותית יותר טוב ויותר מדליק. מצד שני, אם תבחרו בתחום שבו מודל יד 2 מאוד מתבקש, ונדרש אבל לא קיים, אתם צפויים להצליח. למשל יש חברה שפתחו לוח שותפים עסקיים, ליזמות ולתיירות לפי מודל של לוח מודעות. האתר צומח ומשגשג ומעביר מפגשי נטוורקינג בין יזמים למשקיעים ברמה חודשית. מודל ישן בתחום חדש, בנישה מצומצמת שעבד מצוין.
על מנת לבצע את התהליך כנדרש מומלץ להכיר לעומק את הספר “אסטרטגיית אוקיינוס כחול” ולפעול לפי השיטות המתוארות בספר. עם זאת סיכמנו בקצרה ממש כמה עקרונות שתוכלו להיעזר בהם.
התהליך מתחיל בבניית רשימה בעלת 5-6 פרמטרים לפיהם נמדדים כל המתחרים בנישה שאליה אנחנו רוצים להיכנס. מתוך הרשימה אנחנו מדגישים 3 פרמטרים חשובים ביותר ללקוחות בנישה. לאחר מכן אנחנו בודקים נישות שכנות – אנשים שאינם לקוחות של הנישה שאליה אנחנו מעוניינים להיכנס. מהם הפרמטרים לפיהם הם בחרו אלטרנטיבה לפתרונות הקיימים בנישה. אנו צריכים למצוא 2-3 סיבות מדוע הלקוחות לא קונים את המוצר שמוצא כרגע בנישה ומעדיפים אלטרנטיבות אחרות. על פי מסקנה זו נוכל לגזור 2-3 פרמטרים חשובים שמונעים מאנשים אלה להשתמש במוצרים שמוצעים בנישה אליה אנחנו מכוונים . לפי זה בונים מוצר חדש שעונה ל-5 -6 פרמטרים חדשים: 3 מהנישה הקיימת, ו-2-3תכונות , מאנשים שלא צרכנים של הנישה הרצויה.
בדוגמא של אתר “שותף” המדד של לוחות יד שניה היה :
בעולם שותפים ויזמים לעומת זאת ,שלא ניצלו את לוח יד שניים היו פרמטרים אחרים:
אתר שותף השאיר את הקלות של לוח יד שנייה, את מספר רב של משתמשים, אך התמקד בחיפוש הזדמנויות עסקיות, חשיפה להמון אנשים שהם שותפים פוטנציאליים ושילוב של מפגשים חיים ופשטות מילוי הטפסים. טופס המודעה כולל כותרת ותיאור, וכמה שדות בודדים לתמונה.
בדומה ללוח יד שנייה, הלוח מחולק למספר סוגי שותפות שונים. אך בניגוד ליד שניה האתר מרוכז בחיפוש שותפים ומלווה במפגשים חיים.
ניתן ורצוי להעמיק את הכרות עם המודל מספר “אסטרטגיית אוקיינוס כחול” מאת מובורן, רנה